fbpx

JØRGA

En förlisning strax efter kriget men som ännu i dessa dagar roar oss dykare är den danska motorskonaren Jørga som gick ner sig syd om Ystad 1946.

Fakta
TypMotorskonare
MaterialEk/Bok
Tonnage65,72 brt   45,79 nrt   120 dwt
Mått
Maskin
Fart
Byggd1908 av Franz Kneiske, Swinemünde
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr
SignalOZEM
Klassad
Assurans
HemmaHasle, Bornholm
ÄgareAage Peter Andr. Kofoed, Hasle
BefälhavareAage Peter Andr. Kofoed, Hasle
Besättning4 man varav 3 omkom
På resaNexø – Skovshoved
Förlist1946-10-04
PlatsSyd om Ystad
Orsak Läckage i storm och sjönk
LastSandsten
POS
Djup
Sjk
ExnamnElfriede (1908-1939)

HISTORIA
JØRGA byggdes 1908 av Franz Kneiske i Swinemünde som ELFRIEDE och dess tidigaste öden vet jag inte mycket om. Hon kom dock att köpas från Haren/Ems till Haderslev, Bornholm i september 1939 och fick namnet JØRGA. Maj 1942 köptes hon av kapten Aage Peter Andr. Køfoed i Hasle för den nätta summan av 42,000 danska kronor och kom att tillhöra och föras av denna man resterande tid till förlisningen den 4 oktober 1946.

FÖRLISNINGEN
JØRGA avgick från Bornholm och Nexø på kvällen den 3:e oktober 1946 för sin resa mot Skovshoved med sandsten. Vinden friskade i och sjön gick allt högre och vid midnatt upptäcktes att fartyget var läck. Vattnet steg i sådan takt att man ombord förstod att det var omöjligt ta sig till destinationsorten utan man satte kurs mot land och Ystads fyr som var i sikte och var närmast. Nödsignaler skickades upp och man satte bloss ombord utan respons och då vattnet steg upp över motordurken samt fartyget fick slagsida beslöts att överge fartyget.

Besättningen som uppgick till 4 man gick i jollen som efter ett tag kantrade och alla gick i vattnet. Med gemensamma ansträngningar lyckades man få tag i jollen och klängde sig fast vid densamma. Efter ett tag försvann kapten Aage Køfoed och senare också jungmannen Freddy Børgesen, (Odense) och sågs aldrig till mer. Klockan 04;30 lyckades räddningsmanskapet rädda en person men olyckligtvis försvann bästemannen Svend Mogensen, (Rønne) under räddningen så av 4 man överlevde bara 1 person.

En anmälan om förlisningen inkom till Rønne den 15 februari 1947 och sjöförklaring samt sjöförhör hölls i Nyborg den 12 mars 1947 och framkom att orsaken var att JØRGA arbetats sig läck i den hårda sjön.

Skrivet av Göran Nilsson

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.