fbpx

Den viktiga masken

Varför en mask?

Utan att ha en mask så är det svårt att se något under vattnet. Man måste ha ett skyddande lager av luft och ett glas mellan dina ögon och vattnet för att se något. Dessutom så slipper man sveda och röda ögon.

Men heter det mask eller cyklop?

Man får faktiskt säga vad man vill. Från början så bestod masken av ETT glas och därav ordet cyklop efter den grekiska mytologiska varelsen som åt människor Det var bla Odysseus som träffade dessa under sin resa . Efter en tid så kom det “cyklop” med 2 linser och då var det ju inte längre likt en cyklop! Då blev det engelska ordet mask det internationella namnet för just det. Nu säger man oftast mask åt alla sorter oavsett antal linser. Men alla vet vad man menar om man säger cyklop trots att den kanske har 2 linser.

Vad består en mask av?

Det mjuka som är närmast ansiktet består oftast av silikon det kallas kjol. I billigare masker så är oftast kjolen gjord av mjuk plast, dessa brukar inte vara så sköna och läcker samt har kort livslängd. Sedan har man en ram som linserna sitter i den är gjort av en tålig plast, det finns även de som är utan plast och har kjolen limmad direkt i linsen, mer om detta längre ned. Sedan så har man en rem så att inte man tappar masken och att den sitter korrekt på ansiktet. Det skall även kunna justeras så att den sitter bra. Linserna består av ett speciellt glas som är “tempered” det gör att de inte i händelse av att de går sönder kan skära sig i ansiktet så lätt samt att det är hållbarare. I billigare masker så kan man hitta linser av plexiglas, dessa avråder vi då de snabbt blir repiga och immiga. Det skall även finnas ett utrymme för näsan och ett grepp så att man knan hålla för näsan och tryckutjämna, det kallas vasalvas manöver och gör att man inte får ont i öronen när man dyker ned.

Varje ansikte är unikt

Inget ansikte är det andra likt. Man blir tex sällan nöjd med ett par skor om man inte fått provat ut ett par stycken innan man köper dem. Ditt ansikte är minst lika unikt, se till att din mask är det med.
Det som dock kan förstöra upplevelsen är att ha en mask som läcker eller är oskön pga av dålig eller hård tätning eller immar igen så att man inte ser något.

Masker man köper på tex en mack eller sportaffär håller oftast inte hög kvalitet, utbudet är skralt och de finns få modeller att välja på, man får helt enkelt välja det som finns istället för en som passar. De billigaste kan t.o.m. ha ett glas av polyuretan (plast). De blir snabbt repiga och immar igen.

En riktig mask har ett glas märkt med en stämpel T på eller ordet Tempered. Det innebär att om man skulle råka ha sönder glaset så skär man sig inte på bitarna.

Vi har enbart masker av hög kvalitet som är sköna att ha på sig under en hel dag. Maskerna som vi säljer kommer att hålla under väldigt lång tid. Vi har speciellt anpassade för barn eller för små ansikten.

När man köper en ny mask så kan de lätt imma igen.

En ny mask har oftast en beläggning på sig från tillverkningen, den gör att det lätt immar igen. Det finns några enkla knep för att minska det problemet.

  • Enklaste är att ta vanlig tandkräm och gnida insidan av glaset med det noggrant, gärna ett par ggr. Kom ihåg att skölja dem noga innan användning så att inte resterna av tandkrämen blir kvar och svider i ögonen.
  • Om det inte är tillräckligt så kan man elda på insidan av glaset med en tändare. Det är dock svårare och man måste vara försiktig så att man inte hettar upp glaset för mycket så att silikonet och plasten runt om skadas samt att om det blir hett och man kyler glaset för fort så kan det spricka. Man kan även göra en kombination av det hela. Se videon här nedan.
  • Det viktigaste är att innan man ska snorkla så spottar man i glaset och gnider in saliven och sköljer sedan bort det med vatten. Detta måste göras medans masken är torr. Om masken hunnit blivit blöt innan man spottat i den så måste den först torkas innan man spottar i den igen. När detta är gjort så skall man antingen ha masken på ansiktet eller ha lite vatten kvar i masken, då kan man lägga ifrån sig det så länge.
  • Om man inte är bekväm med att spotta i masken så kan man ha en liten behållare vatten som man förberett med några droppar barn-schampo (svider inte i ögonen) i. Droppa några droppar i varje glas och sprid ut med fingret, skölj inte. Det finns även imskydd på flaska att köpa men det är inte nödvändigt om man följer ovanstående råd.
  • En annan sak som är vanligt är att man sätter masken i pannan när man inte använder den. Oftast så är man varm i pannan och det gör att glaset kommer att imma igen. Så rådet är att när man imskyddat så sätter man masken på ansiktet och tar inte av det förrän man snorklat klart.

Olika masker

Ett eller 2 glas?

Det finns några olika typer av masker. Den största skillnaden är om man har ett glas (cyklop) eller två glas. Vad man väljer är en smaksak. Testa vilket som passar ditt ansikte bäst, men om man har ett synfel så kan det finnas utbytbara linser till 2 glas masker. Din optiker kan också hjälpa dig med anpassade linser till masken oavsett sort. De fästs på insidan av orginalglaset. Har man linser så brukar det fungera bra med. Masken nedan har utbytbara linser

Klart silikon eller svart?

En smaksak, det finns de som upplever det som mindre instängt med ett klart silikon, det blir mer ljus i masken, silikonet brukar dock bli grått med tiden. Ett svart silikon kan ge mindre störande reflektioner och kan enligt en del uppleves som mjukare.

Frameless eller med plastkant

Frameless kallas de masker (oftast cyklop) som saknar en plastram runt glaset. Där är kjolen limmad direkt i glaset. Fördelen är att de sitter närmare ögonen så man får bättre synvinkel. De är dessutom mer hållbara och lägre volym. En annan fördel är att om man vill ha en reservmask med sig när man dyker så är de lätt att vika ihop och stoppa i fickan.

Fördelen med plastram är att det går att byta ut linserna om man av optiska skäl behöver göra det eller om de går sönder. De sitter även mer stabilt på ansiktet. Men återigen, prova!

Låg volym eller normal

För snorklare eller för sportdykare så spelar volymen mindre roll. Men om man är fridykare eller håller på med undervattensjakt eller UW-rugby eller dyl så vill man ha låg volym då det krävs mindre luft att tryckutjämna masken.

Helmasker

Det finns helmasker för snorklare på marknaden. vi vill dock rikta en stark varning för dessa masker. anledningen är att man andas ut i masken och luften skall då ledas ut i ansiktet och ut i snorkeln, det blir mycket volym som skall passeras innan man får nytt oförbrukad luft på inandningen man brukar kalla det för “dead space”. Man kan alltså få syrebrist av såna helmasker och svimma. Expressen uppmärksammade det i en artikel för några år sedan. Är man dessutom ett barn så är lungkapaciteten begränsad och en ännu större risk finns för syrebrist. Så dessa undviker vi och saluför inte.

En sportdykare med helmask andas ut “gammal” luft i ventiler vid munnen och får ny luft hela tiden. De har inget dead space så där uppstår inte det problemet.

Helmask för dykare är en bra grej tex om man har svårt att ha en regulator i munnen eller om man vill ha något sorts kommunikationssystem eller dyker i miljöer där man inte vill att huden har kontakt med ansiktet. Vi pratar gärna om helmasker för dykare, kom in i butiken.

Helmask för snorklare OBS! varning!
Helmask för dykare

Simglasögon

Är inte bra att använda då de inte går att tryckutjämna vilket kan leda till ögonskador om man dyker ned en bit under vattnet. De har dessutom inget utrymme för näsan så man får vatten i den. Vi låter simmarna ha såna.

Maskband

Ett neoprenband istället för det silikonband som sitter som original är väldigt skönt att ha, speciellt om man har långt hår. Det gör också att masken sitter skönare och är lättare att ta av och på.

Ett av de vanligaste felen man gör är att man drar åt maskbandet för hårt som får till följd att masken läcker då silikonet tätar sämre runt ansiktet. Så maskbandet skall bara sitta så pass att masken sitter kvar på ansiktet. Om masken läcker så kan det vara att maskbandet sitter fel. Bandet skall gå precis över öronen och bak i nacken. Prova att justera det upp och ned om det fortfarande läcker.

Ett maskband har inte uppgiften att täta masken runt ansiktet, det gör vattentrycket. Maskbandets uppgift är att se till att man inte tappar masken så lätt. Prova gärna att dyka eller snorkla utan maskband. Ni kommer att märka att masken sitter kvar ändå om ni inte andas ut genom näsan.

Hur provar man ut en mask?

När man provar en mask så lägger man maskbandet framför glaset och lyfter undan håret. Sedan sätter man fast masken på ansiktet och andas in lite med näsan. Om masken sitter kvar så tätar den. Har man ansiktsbehåring så kan det medföra att det inte tätar riktigt, då får man leva med lite vatten i masken. Det finns masker som är bättre än andra om man har skäggoch/eller mustasch. Masken nedan är ett sånt, men prova er fram.

Att det blir lite vatten i masken får man räkna med, det räcker med att man flinar så gör ansiktsvecken att masken inte kan täta. Men det är lätt att tömma en mask under vatten. Det är bland det första man får lära sig på dykkursen.

Sedan så skall masken sitta skönt och inte skava. Testa sedan med maskbandet i nacken. Masken skall ha rätt storlek och form för ditt ansikte. Ibland vill man också matcha färgen med någon annan utrustning. Sedan tillkommer alla de val som vi gått igenom här ovan. Så ni är hjärtligt välkommen in i butiken så skall vi hjälpa er till en mask som du kommer att vara nöjd med i många år. Vi lovar att det kommer att vara skillnad. Det är därför vi har så många olika masker i lager.

Skötsel

Efter att man använt sin mask klart så sköljer man den i färskt vatten och förvara den mörkt och svalt. Efter några år så kan det samlas en tillväxt i kanterna av glaset på insidan. Det är lätt att komma åt med en tandborste och lite diskmedel. en del masker kan man även plocka isär och rengöra (ej frameless). En välskött mask har man glädje av i årtionden. Reservband kan vara bra att ha med sig om man är på resa ifall det skulle gå av.

Nöjd kund garanti

Vi tycker att masken är så viktig att vi har en nöjd kund garanti.

Skulle du tex köpa ett par skor utan att prova dem och sedan använda dem trots att de inte är sköna? Troligen så skulle du inte vara så nöjd.

Vi erbjuder våra kunder en unik möjlighet att testa masken under riktiga förhållanden.
Om du kommer in i butiken så har vi alltid ett stort sortiment av olika masker. Vi kommer att hjälpa dig att välja en som du kommer att bli nöjd med. Skulle du sedan ändå av någon anledning inte vara nöjd, så lämnar du tillbaka den så provar vi ut en ny.

Vi tycker att en mask är så viktig att vi garanterar att den kommer att sitta skönt annars kommer du in och byter den.*

Det brukar vara så att den första masken man köper brukar vara den modellen man vill ha resten av livet. Då förstår du vad viktigt det är att det blir rätt. Där kommer vi att hjälpa till så att du blir 100% nöjd.

Om du vill läsa mer om masker så finns en engelsk sida på wikipedia

*Detta om du enbart använt den vid ett tillfälle och i pool.

Här hittar du vårt utbud av masker

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.