fbpx

Att tänka på vid köp av snorkel

Vad är en snorkel?

Snorklar är helt enkelt ett rör som man kan andas i medans ansiktet är i vattnet. Men det är en del saker som man bör känna till.

Anatomisk grundprincip

När man andas genom en snorkel så förlänger man det som man brukar kalla det “Dead space” den del av luftvägarna som sträcker sig ner till där lungorna börjar, inklusive de största bronkerna i lungorna ned till alveolerna där gasutbytet sker. Denna del rymmer cirka 150 ml hos en vuxen man som väger 68 kg.

Dead space kan förstoras om man andas genom ett rör, till exempel en snorkel. Då kommer en del av den koldioxidrika luften som vi andas ut att vara kvar i röret och åka ner i lungorna igen, och därför medverka till att syrgasutbytet försämras, den procentuella andelen luft som är dead space ökar.

Det är detta som gör de sk andningsmaskerna som var populära för ett tag sedan och fortfarande finns att köpa farliga, speciellt för barn.

OBS! Farlig andningsmask

Lite olika versioner av snorklar

En snorkel är i sin grund ett svängt rör med ett munstycke längst ned. Olika versioner kan vara att man har en ventil längst ned för att lättare kunna tömma snorkeln från vatten. Det är speciellt skönt för snorklare då det räcker med en lite “puff” för att snorkeln skall bli tom. En del snorklar har även något slags skydd för att vågor inte skall kunna lomma in i snorkeln så lätt. Det finns även lite dyrare snorklar som man kan byta munstycket på. Det brukar dock vara nästan samma pris som en ny snorkel.

Barn

Barn har mindre lungvolym än vuxna därför skall en barnsnorkel ha mindre volym så att nytt syre kan komma ned till lungorna. Kolla vid köp av snorkel att den är anpassad för barn. Man brukar räkna barn fram till ca 140cm lång. Vi har några stycken som är anpassade för just barn.

Dykare

Dykare använder främst sin snorkel vid ytsimning, den kan under extrema former också användas i livräddning, går man PADI rescue diver så får man lära sig det. En snorkel för dykare skall med fördel kunna vika ihop sig och kunna stoppas i fickan för att man lätt skall kunna plocka fram den. En dykare har också snorkeln på sin vänstra del av ansiktet då regulatorn kommer från höger. En enkel modell räcker oftast för dykare.

Snorklare

Oftast så snorklar man på en resa och vill ha en lätt snorkel som är lätt att tömma på vatten. Då kan det vara skönt med en snorkel som har ventil längst ned som gör att det är lätt att tömma den. De flesta snorklar har också någon sorts anordning på toppen som gör att vågor inte kommer in så lätt. En avvikande färg på toppen som gör att man syns för båtar och annat kan också vara bra. Det finns kit som innehåller både snorkel och mask vilket gör dem lite billigare.

Fridykare

Fridykaren vill ha en snorkel som ligger nära ansiktet så att den är strömlinjeformad. De behöver heller inga ventiler el dyl. Det får gärna vara ett kortare rör med större hål som gör att ventilationen är ökar.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.