fbpx

HANHI

Att gå inomskärs i hårda vindar kan invagga i falsk säkerhet. När man så kommer ut på öppet vatten och möter sjön kan det vara försent.
Den här gången fick 7 besättningsmän sätta livet till.

Fakta
TypLastångare
MaterialStål
Tonnage207 brt, 134 nrt
Mått 95,2 x 23,1 x 11,8 fot
MaskinC2CT, 10″ & 17″-15,5″, NE&B09 10 NHP, Björneborgs Mek. Verkstad
Fart
Byggd1894 Lehtoniemi Mek. Verk., Jorois
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr875 Åbo
SignalVRFP
Klassad
Assurans
HemmaÅbo, Finland
ÄgareMeritoimi OY i Åbo
BefälhavareOtto Holmberg
Besättning12 man (7 omkom)
På resaStockholm – Åbo
Förlist1921-10-04
PlatsSöderarms “Södergrundet”
OrsakGrundstötning
Last
POS
Djup
Sjk
Exnamn

FÖRLISNINGEN
I början av oktober 1921 var den finska ångaren S/S Hanhi hemmahörande i Åbo på väg hem från Stockholm. När man på tisdagsmorgonen den 4 oktober 1921 kommit ut mot Söderarm möttes man av en orkanliknande storm och gick på grund vid “Södergrundet”.

Sjön gick hög och slog ideligen in över fartyget och 7 man spolades överbord däribland kapten Otto Holmberginnan skeppet slogs sönder. De övriga omkommna var styrmannen och 4 andra besättningsmän samt en kvinna.

De övriga 5 man lyckades ta sig till en kobbe innan fartyget slogs sönder. På denna kobbe blev man sittande i ett dygn innan lotsarna på Arholma på onsdagsmorgonen kunde gå ut för att hämta dom strandsatta. Man kom fram vid 4-tiden på morgonen och fann 5 man på kobben.

Alla hade lidit svårt av kölden och var i stort sett utan kläder, men speciellt eldaren var svårt medtagen. Man förde de skeppsbrutna till Fejans karantänanstalt där man fick vila ut och tina upp sina frusna kroppar.

Den observanta märker att det finns inget Södergrund ute vid Söderarm. Kanhända att man måste ha ett sjökort från den tiden. Det kan också vara så att man menar Söderbådan eller liknande.

Skrivet av Göran Nilsson

Dela:

Mer inlägg

Skicka ett meddelande

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.