TVÅ BRÖDER

Namnet Två Bröder verkar, om man studerar gammal sjöfart, väldigt populärt och flertalet fartyg med namnet finns i registren över förlista.
Göran berättar här om ett av dessa öden.

Fakta
TypJakt
MaterialEk på kravel
Tonnage45,09 ton (16,5 Nyläster)
Mått59,85 x 17,70 x 8,05 fot
Maskin
Fart
Byggd1850 av Peter Larsson Bank, Arildsläge
Beställarep.r. Måns Larsson Bank, Arildsläge
Sjösatt
Levererad
Regnr
SignalHGBP
Klassad
Assurans
HemmaKlintehamn
Ägarep.r. N.J. Odin, Klintehamn
Befälhavare
BesättningIngen omkom
På resaVisby – Klintehamn
Förlist1891-08-10
PlatsVestergarns Utholme, Gotland
OrsakStrandning i sydvästlig vind och regntjocka. Blev vrak
Last Styckegods
POS
Djup
Sjk
Exnamn

HISTORIK
Två Bröder byggdes 1850 som en däckad båt!! i ek på kravel av Peter Larsson Bank i Arildsläge. Beställare var ett partrederi med skepparen Måns Larsson Bank som huvudredare och dessutom hennes befälhavare. Hon kom att förbyggas i ek och furu 1863 i Pataholm av Johan Nordström med timmermännen Carl Magnus Persson samt Johan Carlsson. 

Även 1871 förbyggdes hon och kom samtidigt att säljas till Gotland och Visby då A.W. Nyman förvärvade henne för att 3 år senare sälja fartyget till Klintehamn. Köpare var ett partrederi med N.J. Odin som huvudredare och i dess ägo var hon vid förlisningen och fartyget kom att föras av N.P. Ahlström men jag vet inte om han var befälhavare vid förlisningen. 

FÖRLISNINGEN
Två Bröder var i augusti 1891 på resa mellan Visby och Klintehamn med styckegods. Regntjocka och sydvästlig vind rådde när man den 10 augusti strandade och blev vrak vid Vestergarn Utholme på Gotland. Lyckligtvis kunde besättningen räddas. 

Powered by BetterDocs

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.