fbpx

S 2 (Ubåt)

Efter de senaste årens fynd vad gäller ubåtar har intresset väckts för ytterligare fler. Det borde finnas några till på svenskt vatten eller i dess omedelbara närhet. Ubåten S 2 är en som man förtvivlat leter efter och ligger vid Märkets fyr i Ålands hav.

Fakta
TypUbåt
Material
Tonnage837 ton
Mått
Maskin
Fart20 knop i ytläge, 9 knop i undervattensläge
Byggd4 torpedrör i bogen och 2 i aktern. Dessutom hade hon för ytstrid två artilleripjäser, en 100 mm och en på 45 mm
Beställare
Sjösatt1935
Levererad
Regnr
Signal
Klassad
Assurans
HemmaLiepaja 
Ägare
Befälhavare
Besättning46 man
På resa
Förlist? 1940-01 ?
PlatsOmrådet Märket
OrsakMina?
Last
POS
Djup
Sjk
Exnamn

HISTORIK
Ubåten S 2 eller som den ryska betäckningen säger C 2 blev sjösatt 1935 och hade ett deplacement på 837 ton. Hon var en modern ubåt som skulle vara stationerad i Östersjön och gjorde relativt god fart. 20 knop i ytläge och 9 knop i undervattensläge. Hon var försedd med 4 torpedrör i bogen och 2 i aktern. Dessutom hade hon för ytstrid två artilleripjäser, en 100 mm och en på 45 mm. Hemmahamn var Liepaja och hon mönstrade 46 man.

S2 hade inte mycket att skryta med vad gäller framgångar i kriget. Hon har ingen större sänkning på meritlisten, om än någon. Januari 1940 gav ubåten sig ut på ytterligare operationer i Östersjön. Den 3 jan. skickade man ett meddelande att man passerat minfälten i Ålands hav på sin väg upp till Bottniska viken vilket var dess jaktområde. Man gick då i uläge och sedan dess har inget mer hörts av ubåten.

Enda ögonvittnet
Eftersom det bara finns ett vittne till förlisningen är det svårt att säga exakt vad som hände men fyrvaktare Sjöblom på Märkets fyr berättar:
-” En ubåt med beteckningen C 2 på torsdagen passerade i hård storm mitt på dagen strax utanför Märkets östra udde med kurs på de österom ön liggande grunden. Båten ändrade plötsligt kursen till ost, sedan till nord och dök. Efter några ögonblick förnams en explosion i riktning OSO 112° från Märket och i samma riktning syntes ett tydligt mörkt rökmoln, som efterhand ljusnade och slutligen skringades för vinden”.

Förmodligen hade S 2 gått på någon av de 190 minor m/S 08 som Louhi lagt i december -39 i området mellan Märket och Sankan. Ryssarna var som vanligt tyst om saken och S 2 försvann snabbt ur deras arkiv. Så är ni ute och dyker vid Märket och råkar simma in i någon ubåt så hör gärna av er.

Skrivet av Göran Nilsson

Dela:

Mer inlägg

Skicka ett meddelande

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.