fbpx

MARGARETHA

En mindre känd förlisning är den 3-mastade motorskonerten Margaretha byggd i stål som blev vrak vid Kalkstensgrundet i Gävle julen 1919. En av anledningarna är förmodligen den korta tid fartyget fick flytande då hon byggdes 1918 och aldrig hann registreras i de svenska rullarna.

Fakta
TypMotorskonert 3-mastad
MaterialStål
Tonnage344 brt    269 nrt     500 dwt
Mått40,36 x 9,14 x 3,90 meter (132,4 x 30,0 x 12,8 fot)
Maskin2-cyl motor om 36 NHK, Holland
Fart
Byggd1918 av Gebr van Diepen, Waterhuizen
BeställareVrachtvaartsmaats, Neerlandia, Rotterdam, Holland
Sjösatt
Levererad
RegnrEj reggad (hann inte innan förlisningen)
Signal
Klassad
Assurans
HemmaHärnösand
ÄgareRederi Ab Hermina, (Axel E. Andersson) Härnösand
BefälhavareE. Börlin
Besättning Ingen omkom
På resaSundsvall – Grimsby
Förlist1919-12-26
PlatsKalkstensgrundet, Gävle
OrsakGrundstötning i hårt väder och nedisning
Last428 ton Torr Pappersmassa
POS
Djup
Sjk
Exnamn

HISTORIK
Margaretha byggdes 1918 av Gebr van Diepen, Waterhuizen i Holland för Vrachtvaartsmaats, Neerlandia, Rotterdam, Holland. Hon kom nästan omgående att köpas in till Sverige av Rederi Ab Hermia, (Axel E. Andersson) i Härnösand och till befälhavare ombord utsågs E. Börlin. Avsikten var givetvis att inregistrera henne i Svenska Skeppslistan, men det hann man inte göra innan förlisningen.

FÖRLISNINGEN
Margaretha var julen 1919 på resa mellan Sundsvall och Grimsby med 428 ton pappersmassa i rummet. Hårt väder rådde och skutan blev svårt nedisad så man hade för avsikt att söka nödhamn i Gävle i väntan på bättre väder. Som alla större fartyg tänkte man gå in i den norra farleden som är djupast men även en del luriga grund strax intill. Kalkstensgrundet är ett sådant och mången fartyg har slutat sina dagar där och så även Margaretha. Hon gick vid midnatt den 26 december på grund och slogs senare sönder men lyckligtvis räddades besättningen.

Skrivet av Göran Nilsson

Dela:

Mer inlägg

Skicka ett meddelande

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.