BALIY FOSTER

Fakta
TypLastångare
Material
Tonnage1 791 ton
Mått
Maskin
Fart
Byggd
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr
Signal
Klassad
Assurans
HemmaLondon
Ägare
Befälhavare
Besättning
På resaRaumo – London?
Förlist1946-09-07
PlatsVSV om Grundkallen
OrsakGrundstötning i disigt väder
LastTimmer
POS
Djup
Sjk
Exnamn

Engelska ångaren S/S Baliy Foster var hemmahörande i London och mätte 1.791 ton. Hon var i september 1946 med last av timmer på hemväg från finska Raumo. Resan gick till en början bra med måttlig vind men vid Grundkallen gick man på och blev läck.

Torsdagen den 7 september rådde disigt väder i Ålands hav. S/S Bailey Foster kom under eftermiddagen ner mot Grundkallen. Helt plötsligt utan förvarning smäller hon på och får styrbordstankarna intryckta och blir läck.

Till en början tror man sig kunna komma loss för egen maskin. Man gör även ett par försök dock utan framgång. Man skickade då ut nödsignaler från fartyget som uppfattades klockan 18.40 av Stavnäs radio. Man uppgav att fartyget var läck men någon fara för besättningen förelåg inte. Vidare uppgav man sin position som var N 60. 32′ O 18. 50′

Neptunbolaget skickade ut två av sina bärgningsfartg. Det var Valkyria som för tillfället låg i Holmsund utanför Umeå. Det andra var Hermes från Kalmar. Två svenska fartyg som befann sig på ungefär samma position som Baily Foster dirigerades dit för att eventuellt bistå. Bärgningsfartygen hade ju en lång resa och man kunde inte räkna med dess hjälp förren framåt fredagseftermiddagen.

Singö livräddningsstation drog även dom igång och hade beredskap om läget skulle bli allvarligt. Dom två svenska fartygen kom på torsdagskvällen fram till den uppgivna positionen, men såg inte till någon Baliy Foster. Man letade runt i området, men förgäves. Djupet på platsen var 30 meter och inte ett grund i området. Vid 22-tiden insåg man att positionen måste ha varit fel.

Nu höjdes beredskapen ytterligare. Man visste att någonstans därute fanns ett grundstött fartyg som var läck, men var? En mardröm för livräddare. Genast började man titta på tänkbara platser. Nordspetsen på Grundkallegrundet låg två distansminuter sydost om den uppgivna positionen. Där är djupet bara 1.5 meter och var tänkbar. 

Stavnäs radio hade under hela kvällen kontakt med Bailey Foster. Under fredagen visade det sig att hon låg västsydväst om Grundkallen och inte norr om som man tidigare uppgett. På eftermiddagen kom Hermes fram och senare på kvällen kom så även Valkyria.

Skrivet av Göran Nilsson

Powered by BetterDocs

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.