fbpx

MAGNUS STENBOCK (Bark)

Ett av alla dessa anonyma fartyg som förlist utanför vår kust är Magnus Stenbock. Relativt obemärkt försvann hon och idag ligger förmodligen några spillror kvar på platsen. Hon ska dock inte förväxlas med sin namne som var en ångslup.

Fakta
TypBark
MaterialEk / Furu
Tonnage83 nyläster
Mått
Maskin
Fart
Byggd1824 i Stavanger, Norge
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr
SignalHJSD
Klassad
Assurans
Hemma
ÄgareJ. Lund och till M. Bergström
Befälhavare
Besättning
På resa
Förlist21 oktober 1891
Plats“Svensbergen”, öster om Gräsö
OrsakGrundstötning vid Märkets hallar
LastTrä
POS
Djup
Sjk
ExnamnHåkon Adalsten

Magnus Stenbock byggdes 1824 i norska Stavanger som en bark på 83 nyläster. Bygget var i ek och furu och hennes signal var HJSD. Hennes tidigare namn var Håkon Adalsten och hon kom till Sverige 1873 då ett rederi i Helsingborg köpte henne. Hon blev förbyggd i Timmernabben 1875 av C.J. Bring. Fartyget bytte så redare 1883 till J. Lund och till M. Bergström 1888.

Hon var på sin sista resa ute i Ålands hav då man den 21 oktober 1891 gick på grund vid Märkets hallar med trälast och fick överge fartyget. Akterskeppet sjönk alltmer och man gav sig av i livbåten mot Understens fyr dit man anlände efter många timmars hård rodd.

Fartyget drev dock längre in mot den Svenska kusten och i dag ligger spillrorna vid “Svensbergen” öster om Gräsö. Hurvida det finns någor kvar att se vet jag inte eftersom jag själv inte haft möjlighet att besöka platsen.

Skrivet av Göran Nilsson

Dela:

Mer inlägg

Skicka ett meddelande

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.