fbpx

KOMPANUS

Kompanus är för oss dykare mer känt under namnet Lillkyrka, som ligger på 18 meters djup ute vid Norrharorna (Söderarm).

Fakta
TypSkonare 3-mastad
MaterialEk / Furu
Tonnage146,83 brt 129,79 nrt       
Under däck: 130,81
Mått28,65 x 7,07 x 3,25 meter  
Djup i rum: 2,93 m
Maskin
Fart
Byggd1878 Kristianopel
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr2158
SignalHPGT
Klassad
Assurans
HemmaHelsingborg
ÄgareSigfrid Persson
BefälhavareJanne Svensson
Besättning6 man, alla omkom
På resa
Förlist1911-09-10
PlatsNorrharorna, Söderarm
OrsakKantrade och sjönk
LastTrä och sparrar
POS
Djup18 meter
Sjk
Exnamn

HISTORIK
Kompanus byggdes i Kristianopel 1878 i ek och furu för O. Pettersson i Bröms och hemmahörande i Kristianopel. Under den tiden kom hom att föras av A. Larsson och senare Augustin Pettersson. Kompanus förbyggas 1901 och såldes till Bergkvara 1906 då J.A Svensson tog över henne. Hon kom att stranda nästan omgående på den danska kusten men blev bärgad.

Svårt skadad blev hon och vissa källor påstår att hon aldrig mer iståndsattes, men jag tror hon seglade vidare och hon finns med i Svensk Skeppslista 1910 men inte i 1913 så jag är tämligen säker på att det är hon som ligger på 18 meters djup ute vid Söderarm. 

FÖRLISNINGEN
Året är 1911 och en tidig höststorm rasar med orkanstyrka över Ålands hav. Fyrpersonalen på Söderarms fyrplats ser på lördagen den 9 september en tremastad skonare komma norrifrån. Hon är lastad med trä och ligger djupt i vattnet. Några observationer angående besättningen kunde man inte göra.Plötsligt kantrade fartyget i dom svåra byarna. Hon drev efter hand ut mot dom yttersta skären endast flytande på sin last. På grund av den extremt hårda vinden kunde inte fyrpersonalen göra något för varken fartyg eller besättningen. På söndagen kom så fartyget drivande med kölen i vädret, nu in mot Norrharorna strax väster om Söderarms fyr.

Det visade sig vara Kompanus
Neptunbolagets ångare “Herkules” och lotsen hade tagit sig ut till Söderarm, men på grund av den hårda vinden kunde man inte gå ända fram till vraket. Det dröjde ända tills söndagskväll innan man kom så nära att man kunde identifiera vraket. Det visade sig vara Kompanus från Helsingborg, en tremastad skonare på 129 ton med sex mans besättning.

Det var förutom kapten Svensson, F. Svendsén från Randers, R. Larssen från Köpenhamn, Björk från Råå, Otto Svensson från Västra Broby samt Ferm från Skräflinge. Av besättningen syntes inga spår och man antog att alla omkommit. Kompanus gick senare till botten och vilar där än i dag på 18 meters djup.

Skrivet av Göran Nilsson

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.