fbpx

VANDA

En del fartyg hinner knappt hissa den svenska flaggan innan de förliser och dessa kan vara svåra att finna i de svenska rullarna.
Vanda är ett sådant exempel, när hon efter ett år förliste sydost om Sundsvall.

Fakta
TypMotorgaleas
MaterialJärn
Tonnage96 brt   69 nrt   155 dwt
Mått26,07 x 5,56 x 1,99 meter
Maskin60 hk
Fart
Byggd1906 Rotterdam
BeställareAnnes Karsseis, Belgien (troligen)
Sjösatt
Levererad
Regnr5870
SignalJVTM
Klassad
Assurans
HemmaStockholm
ÄgareRederi Ab Windor, (Nils August Ingvarsson), Stockholm
Befälhavare
BesättningIngen omkom
På resaGranvik, Norrbotten – Stockholm
Förlist1917-10-13
PlatsMellan Grans fyr och Brämön
OrsakLäckage i hård OSO vind och regn, övergavs flytande på lasten
Last40 famnar Splitved i rummet/20 famnar Splitved på däck
POS
Djup
Sjk
Exnamn L’ ESPOIR DE L’ AVENIR (1906-1916)

HISTORIK
VANDA byggdes som L’ ESPOIR DE L’ AVENIR i Rotterdam 1906 och troligen var beställaren Annes Karsseis i Belgien. Hon blev sedan holländsk då Gerrit van Veen, Kampen den 4 juli 1913 köpte henne för 10 850 Gulden.

Till Sverige kom hon den 18 maj 1916 då skeppsredaren Nils Österman i Stockholm köpte henne och hon fick namnet VANDA. Den 6 februari 1917 inregistrerades fartyget med regnummer 5870 och hon fördes då av Karl Edvard Johansson i Västra Edsvik. VANDA blev nu inte kvar särskilt länge hos Österman utan redan den 18 maj 1917 såldes hon vidare för 75 000 kronor till Rederi Ab Windor i Stockholm med Nils August Ingvarsson som huvudredare.

FÖRLISNINGEN
VANDA var hösten 1917 på resa i hård OSO vind och regn från Granvik mot Stockholm med 60 famnar splitved i lasten då man vid 19,30-tiden den 13 oktober 1917 gick läck och sjönk. Platsen var troligen mellan Grans fyr och Brämön,(Sundsvall). Det råder lite olika uppfattningar om exakt var. 6 nm nord Grans fyr – Sundsvallsbukten i höjd med Brämön är några alternativ. Besättningen klarade sig lyckligtvis.

Skrivet av Göran Nilsson

Dela:

Mer inlägg

Skicka ett meddelande

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.