fbpx

NICOMEDIA

Nicomedia var ett av de fartyg som sänktes av E19 i den s.k. “Ubåtsmassakern” vid Öland en oktoberdag 1915.

Fakta
TypLastångare
MaterialStål
Tonnage4 372 brt 2 808 nrt 7417 dwt
Mått116,77 x 15,88 x 7,84 meter
MaskinTrippel. om 1800 Psi (Central Marine Maschine Works West Hartlepool)
Fart12,7 knop
Byggd1901 av von William Grav & Co. i West Hartlepool (byggnr 634)
BeställareHamburg-Amerika Packetfahrt Aktiengesellschaft
Sjösatt19 april 1901
Levererad 21 maj 1901
Regnr
SignalRMDB
Klassad
Assurans
HemmaHamburg
ÄgareHamburg-Amerika Packetfahrt Aktiengesellschaft
BefälhavareConrad Daniel Poock
Besättning32 man
På resa Luleå – Hamburg
Förlist1915-10-11 (måndag)
Plats3 dist SV om Öland S udde
OrsakSänkt av engelska ubåten E19
LastJärnmalm
POS
Djup
Sjk
Exnamn

HISTORIK

Redare    
1901 – 1915 Hamburg-Amerika Packetfahrt AktiengesellschaftHamburgNICOMEDIA

FÖRLISNINGEN
NICOMEDIA var i oktober 1915 på resa från Luleå med järnmalm på resa hem till Hamburg. Bottenhavet och Ålands hav passerades utan problem och nu var man kommen till vattnen syd om Öland. I detta område fanns också den engelska ubåten E19 som haft en otrolig dag och tidigare lyckats sänka 3 fartyg. E19 med dess befälhavare Cromie fick syn på lastångaren och kursen sattes av mot densamma.

Mörkret hade börjat lagt sig och klockan närmade sig 6 när kapten Conrad Daniel Poock ombord på NICOMEDIA tog en rövare och satta av mot nordost. Avsikten var att försöka komma in på svenskt vatten i närheten av Öland men E19 sköt två (2) varningsskott strax för om NICOMEDIA som insåg allvaret och gjorde stopp i maskin. Från E19 sändes 4 man över till NICOMEDIA och blev faktiskt bjudna på öl av tyskarna samtidigt som man skickade över en tunna av ölen till E19 och dess besättning, vilket får väl anses som ett mutförsök för om möjligt blidka Cromie som dock inte lät sig bevekas utan när ölen var urdrucken gav order om att besättningen måste lämna fartyget. Poock påtalade då att man befann sig på svenskt vatten men Cromie tog ingen hänsyn till detta utan klargjorde ned orden:
–”Krig är krig”.

Fartygets maskinister fick order om att öppna bottenventilerna samt blev en sprängladdning apterad i aktern innan 3 livbåtar sattes ut vilka bemannades med den tyska besättningen som avböjde erbjudande om bogsering in mot land. Cirka 19:30 gick NICOMEDIA till botten med akterns först och livbåtarna tog sig in mot land men i mörkret kom man ifrån varandra. 2 livbåtar drev iland vid Blekingekusten och togs in till Karlskrona, livbåten med befälhavre Poock kom iland dagen efter vid Degerhamn på Öland.

Skrivet av Göran Nilsson

Dela:

Mer inlägg

Skicka ett meddelande

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.