FREJA V

Freja V lossar gasbetong under Liljeholmsbron
Fakta
TypMotorfartyg
MaterialFuru / Gran
Tonnage183,45 brt, 131,36 nrt, 250 dwt
Mått30,37 x 6,90 x 3,0 meter  
Djup i rum: 2,84 m
Maskin120 HK
Fart
Byggd1907 Sjötorp
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr 5835
SignalSEFU
Klassad
Assurans
HemmaSundsvall
ÄgareFritz Montelius, Sundsvall och Eric Carlsson, Stockholm
BefälhavareOtto Petrus Backman, Malmö
Besättning4 man, alla omkom
På resaByske – Sundsvall
Förlist1956-04-15
PlatsUtanför Skags lotsplats, Örnsköldsvik
OrsakSjönk av okänd anledning
Last225 ton Våtmassa i rummet / 50 ton Våtmassa på däck
POS
Djup
Sjk
ExnamnRAGNHILD — LILLA EDETS PRÅM 19

HISTORIK
Freja V av Sundsvall ägdes av direktör Fritz Montelius från Sundsvall och sjökapten Eric Carlsson från Stockholm. De hade köpt henne några år tidigare från Svenska Tändsticksbolaget. Fartyget som var på 250 dödviktston hade det senaste året legat på varv i Öregrund för en grundlig reparation. Det här var hennes andra resa efter besöket på varvet, och det kom att bli hennes sista.

FÖRLISNINGEN
Resan kom att börja i Byske där hon intagit en massalast som var detinerad till Sundsvall, dit man beräknades anlända på torsdagsmorgonen den 16 augusti 1956. Det hade varit ett väldigt oväder i området tidigare under veckan och när fartyget inte dök upp i Sundsvall anades oråd. Rederiet började via telefon höra sig för utmed hela kusten för att försöka spåra upp henne, dock utan att lyckas.

Ungefär samtidigt som rederiet försöka spåra henne, hittades en okänd död man iförd livbälte vid Skeppsmalen och under fredagen hittades ännu en vid Skags udde. Den siste var iförd en livboj. Lite senare hittades även en del vrakrester vid Skags udde, bland annat några livbojar, styrhyttstak och en livbåt. I denna fanns svenskt bröd inpackat, så man förstod att det rörde sig om vrakrester från ett svenskt fartyg.

I sökandet deltog lotsbåtar och man rekviderade även en livräddningskryssare. Senare under fredagen hittades ytterligare två döda personer. Fyndet gjordes cirka en distans norr om Skags udde. Den här gången var det en kvinna och en man, båda iförda livbälten. Samtliga omkomna fördes till Skagshamn, och nu rådde inget tvivel längre vilket fartyg som förlist. Hur det gått till och var hon ligger får vi väl aldrig reda på.

BESÄTTNING
BefattningNamnHemstad
KaptenOtto Petrus BackmanMalmö
BästemanEriksson?
RorsmanLundinStoröhamn
RestauratisRagnhild Anna Elfrida ThulinTrelleborg

Skrivet av Göran Nilsson

Powered by BetterDocs

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.