fbpx

CARMEL

En förlisning som förbryllar mig lite är Carmel så sjönk inte långt från Knösarne strax sydväst om Landsort. Med tanke på hur utforskat det området är torde hon hittats.

Fakta
TypMotorfiskefartyg
MaterialEk / Furu
Tonnage49 brt, 15 nrt
Mått17,45 x 5,72 x 2,61 m
Maskin120 EHK
Fart
Byggd1935 Landskrona (Byggnr 40)
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr8066
SignalSGPY
Klassad
Assurans
HemmaKällö-Knippla
ÄgareBjörn Carlsson
Befälhavare ? troligen ovanstående
BesättningIngen omkom
På resaStockholm – Knippla
Förlist1967-12-28
PlatsI närheten av grundet Knösarne SV om Landsort
OrsakSjönk i hårt väder under bogsering av fiskebåten Harri, Skillinge
LastIngen
POS
Djup
Sjk
Exnamn

HISTORIK
CARMEL byggdes 1935 i Landskrona men kom efter en tid i Finland att sista tiden höra hemma i Hälsingland och Stocka. Ett partrederi med Gustav Adolf Bylén i Stocka står som redare 1966 medan partrederi David Lennart Söderlund även det Stocka står skrivet 1967 och med hemmahamn i Mellanfjärden. CARMEL ska dock ha blivit sålt till Björn Carlsson i september samma år och förliste på sin resa (bogserad) till nya hemmavatten. 

FÖRLISNINGEN
CARMEL bogserades i hårt väder under mellandagarna 1967 söderut från Stockholm mot nya hemmahamnen Knippla. Det var fiskebåten HARRI, (Skillinge) som stod för bogseringen åtminstone den korta sträcka man kom. Sydväst om Landsort finns ligger Knösarne och längre än så kom inte ekipaget. Exakt var hon sjönk vet jag inte men det ska enligt uppgift vara i närheten av grundet, vilket ju i och för sig vara en tolkningsfråga. CARMEL gick alltså inte på grundet utan sjönk i sjön.

Skrivet av Göran Nilsson

Dela:

Mer inlägg

Skicka ett meddelande

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.