AZELA

Ett idag sönderslaget och plundrat minne från sjöfarten nästan 100 år tillbaks är resterna av Azela ute i Stockholms yttre skärgård. På bara några meters djup ligger idag delar av den danska briggen

Fakta
TypBrigg
MaterialEk
Tonnage185 brt 164 nrt
MåttDjupgående 6 meter
Maskin
Fart
Byggd1858 England
Beställare
Sjösatt
Levererad
Regnr
Signal
Klassad
Assurans4de Söforsikr. Köpenhamn (3500 dkr)   värderad 7000 dkr
HemmaNibe, Danmark
ÄgareJ. Petersen
BefälhavareW. Jensen
Besättning6+1 passagerare (kaptens hustru), ingen omkom
På resaRäfsö (Finland) – Rudkjöbing (Danmark)   Avgick 6/9
Förlist1911-09-09
PlatsV Söderskär, Skarvs skärgård, Stockholm
OrsakSegelsliten i hård N vind, sattes på grund
Last86 std Trälast
POS
Djup
Sjk
Exnamn

FÖRLISNINGEN
AZELA avgick från finska Räfsö den 6 september 1911 och när man var kommen till Ålands hav utbröt plötsligt en mäktig nordlig storm som slet sönder några segel. När man pejlade rummet fann man att vattnet stod 2 meter högt och trots att pumpen gick steg vattnet. Efter ett tag fick man slagsida som ökade och styrförmågan blev allt sämre så man fattade beslut om att försöka sätta fartyget på grund för om möjligt rädda så mycket som möjligt.

Man lyckades komma in i Skarvs skärgård och sätta AZELA på ett grund, varifrån besättningen tog sig iland och väntade på räddning som kom den 11:e i form av bogserångaren MERCUR. Besättningen ”satt inte i sjön” därute då man byggt skydd för vinden med delar av lasten och man gjorde sig ingen brådska därifrån utan inväntade en pråm som tog lasten in till Furusund, medan AZELA blev vrak. En sjöförklaring hölls senare den 16 september i Stockholm och sjöförhör i Köpenhamn den 18:e, samt inlämnades en anmälan från rederiet den 30:e.

Powered by BetterDocs

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.